Zijn Glazen Rietjes De Oplossing?

Plastic Rietjes

In onze lijst met cadeau ideeën vind je onder andere glazen rietjes (hier vind je deze). Echter zijn glazen rietjes wel duurzaam en wat zijn de voordelen en nadelen van glazen rietjes. Of zijn er betere alternatieven voor glazen rietjes, tijd voor een review!

.

Waarom geen plastic rietjes meer?

Iedereen weet ondertussen dat plastic rietjes niet meer kunnen. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation zegt: “We zijn zeer verheugd dat McDonald’s afscheid neemt van het plastic rietje. Dit rietje, dat na gebruik direct wordt weggegooid en massaal in het milieu terecht komt, is een van de symbolen van de plasticsoep.” Het plastic wordt door de natuur niet afgebroken en recyclen is niet mogelijk. Wereldwijd worden er per dag honderd miljoenen drinkrietjes gebruikt.  Ze belanden in waterwegen, richten schade onder zeedieren aan en worden afgebroken tot microplastic, dat tot in alle uithoeken van op aarde is te vinden. Daarom worden gelukkig de plastic rietjes in 2021 verboden.

5 slechte eigenschappen van rietjes (en microplastic) zijn:

Afval Op Strand


• Dieren, met name vissen, zien geen onderscheid tussen voedsel en microplastic en eten dit dus, dit heeft een enorme ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn. Plastic afval kost jaarlijks rond de 100.000 schildpadden en andere zeedieren het leven

• Als je door plastic rietjes drinkt krijg je microplastics binnen. De effecten hiervan op dit moment nog niet duidelijk, maar het zal zeker niet goed zijn voor je gezondheid.
• In plastic rietjes zit BPA, Als je te veel BPA binnenkrijgt kan dit schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben. BPA is in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker. Ook kan BPA het immuunsysteem van jonge kinderen aantasten.

• Plastic rietjes breken in de natuur heel langzaam af, in ieder geval duurt het langer dan 200 jaar. Nadat ze 1-2 minuten zijn gebruikt blijven ze een eeuwigheid liggen. Plastic rietjes zijn 1 van de top 5 gevonden voorwerpen op het strand. Het zwerft werkelijk overal rond. Onderzoek wijst uit dat er wereldwijd wel 8,3 miljard rietjes op het strand liggen.
• Plastic rietjes zijn niet te recyclen. Na gebruik moet je ze afdanken in de afvalbak. Plastic scheiding in Nederland geldt alleen voor verpakkingen. Plastic producten zijn restafval en dat is slecht, we hebben dat al meer dan genoeg!

Alternatieven

Plastic rietjes zijn gemaakt om weg te gooien. Gemiddeld gebruik je een rietje zo’n 2-5 minuten. Daarna kan je er niks meer mee. Heel erg zonde dus. Hoe vaker je een product kan gebruiken, hoe duurzamer.

Dus we moeten opzoek naar een alternatief, gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden, sommigen zijn herbruikbaar en anderen zijn alleen geschikt voor eenmalig gebruik

Op dit moment zijn er onder andere de volgende alternatieven voor plastic rietjes:

  • Papieren rietjes 
  • Bamboe rietjes 
  • Metalen rietjes
  • Rietjes van stro
  • Glazen rietjes 
  • Siliconen rietjes

Papieren Rietjes

Papieren rietjes, deze rietjes kan je maar één keer gebruiken want ze worden zacht. Helaas gebeurt dit al als je je drankje langzaam op drinkt. Ook kunnen er papierstukjes loskomen en dat is niet zo lekker en kunnen ze de smaak van papier afgeven. Een voordeel van papieren rietjes is dat ze volledig en eenvoudig afbreekbaar zijn en ze zijn ook een beetje buigzaam. Op dit moment is dit het populairste alternatief op plekken waar plastic rietjes verboden zijn, je ziet ze voornamelijk in de horeca omdat ze zo goedkoop zijn.

Misschien is dit een oplossing voor de horeca, maar zeker niet voor thuis, er zijn betere alternatieven. Wil je het toch eens proberen, dan kan je ze hier en hier kopen

Bamboe Rietjes

Bamboe rietjes, kun je meerdere malen gebruiken, maar ze kunnen ook smaken absorberen, dus na enige tijd kunnen ze vreemd gaan smaken. Ook zijn ze lastig schoon te maken, wel kunnen ze gelukkig in de vaatwasser, dus dat scheelt weer. Ook kan je niet zien of ze helemaal schoon zijn en zijn ze niet buigzaam. Een voordeel is dat ze goed afbreekbaar zijn nadat ze weggegooid zijn en natuurlijk zien ze er mooi uit. Je kan bamboe rietjes onder andere hier en hier kopen.

Metalen Rietjes

Metalen rietjes, dit kunnen rietjes van roestvrijstaal, titanium of aluminium zijn. Deze rietjes kun je hergebruiken, dus geen afval. Een nadeel van metalen rietjes is dat ze na verloop van tijd een metaal smaak kunnen afgeven, ook kunnen ze erg warm worden als je ze in een warme drank gebruikt. Wel kunnen ze in de vaatwasser en dus eenvoudig schoon gemaakt worden, maar helaas kan je niet zien of ze echt schoon zijn en dat er geen resten van je vorige drankje inzit. Een nadeel kan zijn dat metalen rietjes niet buigzaam zijn. Een groot voordeel van metalen rietjes is dat ze onbreekbaar zijn, dus je kunt ze met een gerust hart aan kinderen geven en gaan ze niet kapot als ze vallen. Metalen rietjes kan je onder ander hier en hier kopen.

Rietjes Van Stro

Rietjes van stro, deze rietjes zijn gemaakt van bijvoorbeeld graanstengels. Het grote voordeel is dat ze eenvoudig en volledig afbreekbaar zijn. Net als de gewone plastic rietjes zijn ze alleen geschikt voor eenmalig gebruik en hierdoor lijken ze veel op de plastic rietjes. Dit is natuurlijk erg belangrijk voor de horeca, want ze lijken veel op de plastic rietjes, maar minder van belang thuis. Helaaas zijn ze niet erg populair in de horeca, waarschijnlijk omdat ze duurder in aanschaf zijn dan de papieren rietjes. Rietjes van Stro zijn ook leverbaar in enkele verschillende kleuren, je kan ze onder andere hier kopen.

Glazen Rietjes

Glazen rietjes, deze rietjes zijn al enige erg tijd populair in Nederland. Glazen rietjes hebben als nadeel dat ze breekbaar zijn en niet geschikt zijn voor kleine kinderen want die kunnen de glazen rietjes kapotbijten. Het voordeel van glazen rietjes is dat ze in de vaatwasser kunnen en dat ze goed te reinigen zijn, ook kan je zien of ze werkelijk goed schoon zijn. Ze zijn ook leverbaar met artistieke printen. Wij gebruiken ook glazen rietjes en ze bevallen erg goed, geen bijsmaak en heel eenvoudig schoon te maken. Glazen rietjes kan je hier en hier kopen.

Siliconen Rietjes

Siliconen rietjes, deze rietjes zijn nog nier erg populair, echter siliconen rietjes zijn een goed alternatief voor plastic rietjes. Het materiaal is erg zacht en heeft als voordeel voor het milieu dat het verandert in biologisch inerte as, wanneer het wordt verbrand. Ze zijn leverbaar in allerlei kleuren en lijken veel op de plastic rietjes. Ze zijn herbruikbaar en kunnen in de vaatwasser, een nadeel is dat je niet kan zien of ze van binnen helemaal schoon zijn. Een voordeel is wel dat ze er erg vrolijk uit zien en behoorlijk sterk zijn en dus goed geschikt zijn voor een kinder feestje. Siliconen rietjes kan je onder andere hier en hier kopen.

Conclusie

Welke rietjes zijn nu het beste? Wij hebben gekozen voor de glazen rietjes, want ze zien er mooi uit, geven geen nasmaak en zijn goed en eenvoudig schoon te maken.

Schoonmaken is erg belangrijk, gelukkig komen vrijwel alle herbruikbare rietjes met een schoonmaakborsteltje.

Een goede tweede zijn de siliconen rietjes, vooral voor kleine kinderen is dit een goed alternatief. Wil je helemaal niets schoonmaken en opzoek naar weggooi rietjes, bijvoorbeeld als je een groot feest hebt, dan zijn de rietjes van stro een goede keuze, voor een kinder feestje zijn de siliconen rietjes een aanrader!

Zolang je maar niet voor plastic rietjes kiest, is het goed. Er is veel keuze en de prijs valt erg mee. Succes!